Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory zapiekane w szynce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory 2
masło 2 łyżki
szynka 6 plastów
żółty ser 10 dag
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pory zapiekane w szynce

Pory dokładnie umyć. Odciąć zielone części i piętki. Z każdego pora ukroi kilka cieniutkich plasterków, odłożyć. Pory ułożyć w garnku, posypać łyżeczką soli, zalać wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu 4 minuty. Pory wyjąć, osączyć na sicie, lekko ostudzić. Każdy por przekroić w poprzek na 3 części. Na dnie żaroodpornej formy rozłożyć wiórki z połowy masła. Każdy kawałek pora ciasno owinąć plasterkiem szynki. Pakieciki ułożyć obok siebie w formie. Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłożyć wiórki z reszty masła. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z odłożonymi plasterkami porów. Posypać zapiekanką. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak