Sposób przygotowania

Farsz: grzyby rozmrozić, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać grzyby, poddusić. Przyprawić. Ciasto: do miski wsypać mąkę pszenną oraz szklankę mąki razowej. Dodać pokruszone drożdże, zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wbić jedno jajko, dodać resztę mąki i szczyptę soli. Wyrobić. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą dość cienko rozwałkować. Szklanką lub filiżanką wyciąć kółka. Na środku każdego ułożyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół, dokładnie zlepić. Pierogi ułożyć na natłuszczonej, posypanej mąką blasze. Pozostałe jajko roztrzepać, posmarować pierogi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180 stopni C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !