Sposób przygotowania

ZACZYN:
1/2 kostki drożdży,
2 łyżeczki mąki,
2 łyżeczki cukru,
80 ml ciepłego mleka.

CIASTO:
1 kg mąki tortowej,
płaska łyżeczka soli,
10 dag cukru,
kost. twarogu (250g),
3 szkl. ciepłego mleka,
10 dag roztopionego masła,
jajko.

1. Zaczyn: Cukier, mąkę i pokruszone drożdże wsypać do mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

2. Ciasto: Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać rozgnieciony widelcem ser. Dodać zaczyn i stopniowo wlewać ciepłe mleko. Na koniec dodać letnie masło. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. z ciasta formować bułeczki. Ułożyć w małych odstępach na lekko natłuszczonej blasze i odstawićź na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem bądź sezamem. Piec 25 min w temp. 180st.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Takie bułaeczki to śniadanie idealne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bułeczki wyglądają bardzo apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    w sam raz na śniadanko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !