Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczupak w białym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczupak 1 szt
masło 2 łyżki
bulion 2 szkl.
pieczarki 200 g
kapary 1 łyżka
anchois 2 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
białe wino 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: szczupak w białym sosie

Ze sprawionego i umytego szczupaka wykroić filety, zdjąć skórę, pokroić na równe kawałki i skropić octem. Na pół godz. wstawić do lodówki, po czym odlać ocet i posolić. Usmażyć na maśle i odstawić w ciepłe miejsce. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Masło ze smażenia przelać do garnka, podgrzać, dosypać mąki i mieszając zrobić zasmażkę. Mieszając dolać bulion, podgrzać, dodać pieczarki, posiekane anchois i kapary. Żółtko wymieszać ze śmietaną, doprawić, dolać wino, połączyć z sosem. Rybę podawać oblaną sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.05.2012 15:30
Znakomite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak