Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortellini z dynią i domową ricottą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 50 dag
masło 1 łyżeczka
żółtko jajek 2
Nadzienie:
oczyszczony miąższ dyni 40 dag
grana padano 8 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
starta gałka muszkatołowa do smaku
posiekane zioła 3 łyżki
DODATKOWO:
masło 10 dag
liście szałwii 1 garść
ricotta 20 (domowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Tortellini z dynią i domową ricottą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać masło. palcami dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i powtórzyć dokładne mieszanie. Stopniowo wlewać gorącą wodę w takiej ilości, aby zagnieść jędrne i zwarte ciasto. Odłożyć na oprószonej mąką stolnicy przykrywając miską na ok. 30 minut.
Krok 1 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto
2
Dynię pokroić w kostkę i gotować na parze 10-15 minut. Powinna zmięknąć. W tym czasie zetrzeć Grana Padano na dużych oczkach. Dynię wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Krok 2 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto
3
Dodać ricottę (przepis na moim blogu) i Grana Padano, posiekane zioła (bazylia i szałwia) i doprawić solą, pieprzem i muszkatem. Raczej delikatnie.
Krok 3 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto
4
Wymieszać i odłożyć. Nadzienie można przygotować dzień wcześniej i pod przykryciem schować do lodówki.
Krok 4 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto
5
Ciasto rozwałkować cienko, po czym pokroić na kwadraty wielkości ok. 5 cm. Łyżeczką nakładać trochę farszu na środek każdego kwadracika i złożyć po przekątnej. Dokładnie zlepić brzegi położonych na stolnicy pierozków - usuwając powietrze z ich wnętrza. Podnieść zlepione brzegi do góry i skleić rogi, pozostawiając luźno końce.
Krok 5 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto
6
W takiej postaci mrożę.
Krok 6 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto
7
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, do momentu, aż wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową, przelać ciepłą wodą i wyłożyć na talerze. W momencie kiedy tortellini się gotują stopić masło w rondelku, zbierając szumowiny. Dodać szałwię i chwilę podgrzewać. Masło jest pyszne gdy lekko się zrumieni - nabiera orzechowego smaku, koloru i zapachu, ale trzeba uważać aby nie przedobrzyć.
Krok 7 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto
8
Gorącym polać pierożki i podawać.
Krok 8 - Tortellini z dynią i domową ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 02.12.2012 15:00
dla mnie przepis uniwersalny. Czerpiąc z niego możemy zrobić tortellini nie tylko z dynią i serem ale z każdym dodatkiem jaki się nam zamarzy
caralajna 22.01.2012 17:45
bardzo zgrabne Tobie wyszły, :)
suzana 20.01.2012 17:56
pycha, świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak