Sposób przygotowania

Surowy boczek nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem białym, przyprawą do pieczeni układamy kilka liści laurowych, można boczek lekko ponacinać. Zwijamy i związujemy ciasno. W rękawie spożywczym mieszamy olej resztę przyprawy do pieczeni, oregano 3-4 ziarenka ziela angielskiego, rozgnieciony czosnek 2-3 ząbki, sól, pieprz, można też dodać np. przyprawę do golonki, 2 ziarenka jałowca. Mieszamy wszystko, wkładamy boczek, związujemy rękaw mieszamy całość żeby boczek był ze wszystkich stron w zalewie i pozostawiamy na ok godz. przekładając co jakiś czas boczek na drugą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie przykrywamy, następnie wkładamy do piekarnika na ok 2 godziny (zależy od grubości rolady), po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 20-30 min żeby boczek sie zarumienił.

Ps. ja dodawałam przyprawy takie jakie lubię. Przepis własny co miałam to dodawałam:)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !