Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chlebek domowej roboty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
drożdże świeże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chlebek domowej roboty

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, pozostałą ciepłą wodę, drożdże i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie po godzinie ciasto lekko przerobić, uformować chlebek, włożyć do formy keksowej lub ułożyć na blaszce. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp 180 stopni około 45-55 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 08.11.2013 08:21
super chlebek
Iwusia 05.07.2012 22:44
domowe chlebusie są najsmaczniejsze, takie mięciutkie i puszyste a do tego smaczne
olkaaa 14.05.2012 08:18
uwielbiam
Natalia20 02.05.2012 11:01
Chlebek domowej roboty PYSZNOŚĆ:)
octo 20.01.2012 00:32
uwielbiam chlebki domowej roboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak