Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Alberta

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 sztuk
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
gorzka czekolada 3 sztuki
polewa czekoladowa 1 opakowanie
powidła śliwkowe 1 słoiczek
Syrop: 200 rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Alberta

Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Masę mieszamy mikserem z obiema mąkami, kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników.
Na koniec dodajemy posiekaną bardzo drobno czekoladę, całość mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasto po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Nażdy z nich nasączamy syropem rumowym.
Śmietankę przekładamy do rondelka, podgrzewamy dodając połamaną czekoladę( 1,5 tabliczki), mieszamy do momentu, gdy powstanie krem. Krem odstawiamy do przestygnięcia.
Blaty przekładamy, jeden kremem, a drugi powidłami. Piernika dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 25.01.2014 17:07
Bardzo dobry
IKrakowianka 07.08.2013 20:09
wygląda przepysznie
Iwusia 06.02.2012 23:47
wie co dobre i smaczne , a jakie ładne
M-W 19.01.2012 19:55
świetny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak