Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rodzynkami Alberta

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,75 szklanki
margaryna 1,25 kostki
cukier 0,75 szklanki
jajko 1 sztuka
jabłka 1,5 kg
cukier 1,5 szklanki
cynamon 5 łyżeczek
rodzynki 3 łyżki
płatki migdałowe 5 dag
cukier 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
mąka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rodzynkami Alberta

Z margaryny, cukru, jajka i mąki wyrabiamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy 75 ml gorącej wody, podgrzewamy. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Prażymy całość, na koniec dodajemy cynamon, rodzynki i płatki migdałowe. Mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim tortownicę. Dno nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy jabłka. Ze szklanki mąki, połowy kostki margaryny i 1 szklanki cukru przygotowujemy kruszonkę, którą po schłodzeniu \"skubiemy\" na ciasto. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 30.01.2014 10:17
Apetyczna.
IKrakowianka 14.10.2013 19:22
wygląda smakowicie
Iwusia 11.07.2013 23:54
smakowicie wygląda
Iiiiii 05.04.2012 19:14
pyszne
sylwia / sytofala 19.01.2012 23:30
oj wspaniałe ciasta dziś widzę , mniam , mniam
Ewaaa 19.01.2012 22:42
Szarlotka mega! Z rodzynkami, migdałami i dużą ilością cynamonu - pycha!
M-W 19.01.2012 19:54
pozytywnie naładowana jabłkami
Monika111 19.01.2012 19:50
pyszności :)
cooleczka 19.01.2012 19:45
ale fajna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak