Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na ucieranym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 2 puszki
Ciasto:
cukier 10 dkg
margaryna 10 dkg
mąka 15 dkg
jaja 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 15 dkg
sok z cytryny 3 łyżki
wierzch
posypka kolorowa
woda 1,5 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na ucieranym cieście

Kroki postępowania

1
Masy makowe dajemy na blaszkę wyłożoną papierem. Na masę makową rozkładamy ciasto.
Margarynę ucieramy z cukrem następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto pieczemy w gorącym piekarniku.
Krok 1 - Makowiec na ucieranym cieście foto
2
Upieczone ciasto wykładamy z blaszki
Krok 2 - Makowiec na ucieranym cieście foto
3
Jak ciasto wystygnie nakładamy lukier.
Gorącą wodę, cukier i sok z cytryny ucieramy na jednolitą masę.
Krok 3 - Makowiec na ucieranym cieście foto
4
Po rozprowadzonym lukrze sypiemy kolorową posypką.
Smacznego
Krok 4 - Makowiec na ucieranym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.07.2013 08:54
O! makowiec....lubię makowce:)
mirosława4 07.07.2012 20:59
super
RenataZ-et 10.06.2012 13:54
super ciasto
Łukasz15 04.05.2012 07:55
pycha
IKrakowianka 30.01.2012 18:58
mniammm, pychotka :)
ziutula
ziutula 20.01.2012 00:31
tylko jeść i jeść...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak