Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udziec barani w sosie cebulowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec barani 2 kg
boczek wędzony 600 g
ząbki czosnku 3 szt
śmietana kremówka 6 łyżek
oliwa 3 łyżki
marchewka 3 szt
cebula 5 szt
masło 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: udziec barani w sosie cebulowym

Mięso nakłuć w kilku miejscach i wsadzić obrany czosnek. Posolić, popieprzyć i natrzeć tymiankiem. Na patelni z oliwą obsmażyć dookoła. Włożyć do brytfanny, dodać ćwiartki 3 cebul, marchewkę pokrojoną w krążki i piec przykryte w 200 st. przez 2 godziny. Po 15 minutach dolać 1/2 szklanki wody i co następne 15 min. polewać mięso powstałym sosem. Po godzinie mięso obrócić. Gdy po upływie zaplanowanego czasu mięso będzie jeszcze twarde, dopiec przez ok. 30 minut. Wyjąć, chwilkę odczekać i kroić w poprzek włókien na plastry.
Sos cebulowy: Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na maśle, dodać 2 cebule pokrojone w plastry, posolić, popieprzyć, dolać 1/2 szkl. wody. Dusić pod przykryciem 20 minut, zmiksować, dodać śmietanę, przyprawić i podgrzać mieszając.
Mięso podawać na gorącym talerzu, oblane sosem z pieczenia i sosem cebulowym podanym oddzielnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.05.2012 09:06
Dla smakoszy baraniny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak