Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranina z grilla

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kotleciki jagnięce z grilla - przespi na pełne smaku mięso, któe świetnia smakuje z rusztu. 

Składniki:

kotlety jagnięce z kostką 12 sztuk
polędwica jagnięca 6 porcji
natka pietruszki 2 łyżki
oliwa 1 szklanka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
sól selerowa 1 łyżeczka
chilli 1 szczypta
oliwa 3 (do posmarowania rusztu) łyżki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Baranina z grilla

Baranina ma specyficzny smak, a odpowiednio przyrządzona jest pyszna. Mięso jagnięce wymaga marynowania - wystarczy oliwa, rozmaryn, sól i pieprz. Baranina z grilla przyrządzane jest na ruszcie, wybierz sól i pieprz w grubych ziarnach.

1. W naczyniu przygotować marynatę z szklanki oliwy, natki, soli, soli selerowej, rozmarynu, chilli i pieprzu.

2. Mięso posmarować marynatą i zostawić na ok. 20 minut.

3. Rozgrzać ruszt. Pozostałą oliwą natłuścić kratkę do grillowania i piec mięso po ok.6 minut z każdej strony.

4. Podawać z papryką i pomidorami z grilla.

Kotleciki jagnięce są delikatne i aromatyczne, ale trzeba je odpowiednio przygotować i piec, żeby nie wyschły i nie straciły smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.05.2012 09:08
Dla smakoszy baraniny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak