Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lodowe mascarpone.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

serek mascarpone 200 gram
śmietana 30% 100 ml
cukier puder 2 łyżka
truskawki świeże 10 sztuk
jagody 10 dag
banan 1 sztuk
gorzka czekolada 50 gram
limonka 1 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lodowe mascarpone.

Do czystego blendera wrzucamy dokładnie umyte truskawki i jagody, następnie miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Taką masę przekładamy na dno czystych pucharków. Myjemy blender, ponieważ będzie on nam jeszcze potrzebny. Do czystego blendera wrzucamy serek mascarpone, następnie dolewamy mocno schłodzoną śmietanę 30%, dodajemy obranego ze skórki banana, wsypujemy 2 łyżki cukru pudru, zamykamy wierzch blendera i miksujemy na jednolitą masę. Taką masę układamy w pucharkach na wcześniejszej masie owocowej. Następnie deser należy schować do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie na wierzch deseru ścieramy skórkę z wyparzonej wcześniej limonki oraz posypujemy startą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JUSTYNA61 22.02.2012 09:52
nigdy nie robiłam lodów domowych,, więc spróbuję tego przepisu
olkaaa 06.02.2012 10:45
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak