Sposób przygotowania

W rondelku zagotować wodę, dodać masło, zestawić z ognia. Dodać mąkę i sól wymieszać dokładnie. Rondelek postawić na wolnym ogniu podgrzewać mieszając, aż ciasto utworzy całość. Zestawić z ognia dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Mieszać aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy Piec w temp 200 stopni ok 20-25 min. jeszcze ciepłe ptysie przekroić i ostudzić.

Nadziewać czym dusza zapragnie na słodko słono ostro co kto lubi smacznego. :)

moja rada : ja czekam aż masa trochę ostygnie i wtedy dodaję jajka
soli można dodać ciut mniej wedle uznania.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adagio

    ptysie jak marzenie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !