Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel jabłkowy po wiedeńsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
masło 50 g
jabłka 2 kg
rodzynki 75 g
cukier 75 g
cynamon 1 szczypta
Biszkopty 2 tarte

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel jabłkowy po wiedeńsku

Sposób przygotowania:
Nadzienie
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sparzone gorącą wodą rodzynki, skruszone biszkopty oraz cynamon i dokładnie mieszamy.

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie odstawiamy na ½ godziny przykryte mokrą ściereczką (w temperaturze pokojowej). Rozciągamy ciasto ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Ciasto rozkładamy na płóciennej serwecie posypanej mąką i skrapiamy je roztopionym masłem. Następnie na ciasto wykładamy farsz jabłkowy, zwijamy je za pomocą serwety i przenosimy je (ponownie za pomocą serwety) na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel skrapiamy delikatnie roztopionym masłem i pieczemy na złoty kolor (ok. 40 min.) w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200°C.
Strudel jabłkowy serwujemy na zimno lub na ciepło. Można posypać go cukrem pudrem oraz podawać z dodatkiem bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.04.2014 20:34
nigdy nie robiłam, ale chętnie kiedyś to nadrobię :)
aniapetr 01.10.2011 12:28
rewelacja, warto spróbować :-)
Agatonek 09.08.2011 12:45
jak dla mnie- wyższa szkoła sztuki i kulinarnej- ale kiedyś się odważę go zrobić :)
jasiek 25.05.2011 10:28
smakołyki
nikusonka 23.02.2011 23:41
pyszności
Babciagramolka 06.01.2011 15:26
Trzeba mieć świętą cierpliwość , żeby rozciągać na kostkach palców rąk ciasto aż stanie się cienkie .Moja Prababcia była mistrzynią w robieniu tego ciasta . Apfelstrudel był przepyszny - ja juz takiej cierpiwosci nie mam .
Barbara55 26.10.2010 15:13
ach ten wiedeń
rakow2
rakow2 25.10.2010 15:12
może być
Wojtek9 29.08.2010 17:31
wrecz boski
Wojtek9 29.08.2010 17:31
przepyszny
Krzysztof42 10.05.2010 14:35
klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak