Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Nadzienie
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sparzone gorącą wodą rodzynki, skruszone biszkopty oraz cynamon i dokładnie mieszamy.

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie odstawiamy na ½ godziny przykryte mokrą ściereczką (w temperaturze pokojowej). Rozciągamy ciasto ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Ciasto rozkładamy na płóciennej serwecie posypanej mąką i skrapiamy je roztopionym masłem. Następnie na ciasto wykładamy farsz jabłkowy, zwijamy je za pomocą serwety i przenosimy je (ponownie za pomocą serwety) na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel skrapiamy delikatnie roztopionym masłem i pieczemy na złoty kolor (ok. 40 min.) w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200°C.
Strudel jabłkowy serwujemy na zimno lub na ciepło. Można posypać go cukrem pudrem oraz podawać z dodatkiem bitej śmietany.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    klasyka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wojtek9

    przepyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wojtek9

    wrecz boski
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    może być
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    ach ten wiedeń
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Trzeba mieć świętą cierpliwość , żeby rozciągać na kostkach palców rąk ciasto aż stanie się cienkie .Moja Prababcia była mistrzynią w robieniu tego ciasta . Apfelstrudel był przepyszny - ja juz takiej cierpiwosci nie mam .
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    nikusonka

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    smakołyki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agatonek

    jak dla mnie- wyższa szkoła sztuki i kulinarnej- ale kiedyś się odważę go zrobić :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    rewelacja, warto spróbować :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    nigdy nie robiłam, ale chętnie kiedyś to nadrobię :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !