Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa grochowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 50 dag
boczek wędzony 15 dag
włoszczyzna 15 dag
mąka 3 dag
tłuszcz 3 dag
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zupa grochowa

Groch zalać wodą na noc. Ugotować umyty i namoczony groch. Boczek zalać wrzącą wodą, podgotować, dodać do niego umytą oczyszczoną włoszczyznę, , razem gotować. Gdy warzywa i boczek będą miekkie, wywar przecedzić. Groch i włoszczyznę przetrzeć do wywaru, boczek pokrajać w kostkę, włożyć do zupy. Z mąki i tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy. Czosnek obrać drobno posiekać, rozetzreć z solą, dodać do zupy, dodać majeranek, pieprz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 13.06.2013 07:36
Z boczkiem bardzo lubię
Motorek 12.02.2013 09:33
uwielbiam grochóweczkę
Wafelek2601 28.08.2012 07:52
Moja ulubiona
Wacław 26.08.2012 11:58
jedna z ulubionych zup
Justyna Jussstiii 19.01.2012 14:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak