Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czekoladowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 225 g
kakao 2 łyżki
masło 150 g
cukier 2 łyżeczki
woda 2 łyżki
masło 175 g
cukier brązowy 350 g
jaka: 4 szt.
kakao w proszku 4 łyżki
czekolada mleczna 150 g
śmietana 30% 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa

Aby przygotować ciasto, należy do miski przesiać mąkę i kakao w proszku. Wcierać opuszkami palców masło, aż masa będzie przypominała zacierki. Wsypać cukier, wlać tyle wody, żeby wyrobić miękkie ciasto. Schładzać przez 15 minut.
Rozwałkować ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką i wyłożyć nim ceramiczną lub metalową, otwieraną formę do tarty o średnicy 23 cm. Na ciasto położyć aluminiową folię lub pergamin i wysypać fasolę (przeznaczoną wyłącznie do tego celu). Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190C przez 15 minut. Wyjąć fasolę i folię lub pergamin, piec przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie kruche.
W tym czasie przygotować farsz. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka i kakao w proszku, nadal ucierając. Roztopić czekoladę, wlać ją do masy, dodać także śmietanę i esencję, dokładnie wymieszać.
Wylać masę na spód ciasta i piec w piekarniku o temperaturze 160C przez 45 minut albo do chwili, gdy farsz się zetnie.
Zostawić w formie, aby tarta całkowicie wystygła, potem przełożyć na talerz. Nałożyć bitą śmietanę i schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.02.2012 09:48
pycha
octo 19.01.2012 11:02
swietnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak