Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kartoflanka.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion drobiowy 2 l
ziemniaki 1 kg
marchew 2 sztuk
pietruszka zielona
cebula biała 1 sztuk
sól do smaku
olej
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kartoflanka.

Do garnka wlewamy 2 litry bulionu. Ziemniaki obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy obraną ze skórki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Zupę gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie na patelni z odrobiną oleju smażymy obraną ze skórki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Cebula musi być usmażona na złoty kolor. Tak usmażoną cebulę dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zupę dokładnie mieszamy. Na koniec na patelnię wsypujemy łyżkę stołową mąki, dolewamy troszkę oleju i podsmażamy aż się ze złoci. Taką zasmażkę wlewamy zaraz po ugotowaniu się zupy. Następnie zupę dokładnie mieszamy i gotowe. Wierzch zupy można posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 19.03.2012 08:30
pycha
olkaaa 19.02.2012 11:01
fajna
1j1o1l1a1 12.02.2012 15:53
Dla mnie każda jest "kartoflanka" ...gotuje zupy na bazie ziemniaków :)
anula250 02.02.2012 14:52
Wszystko przed Tobą :))))
cooleczka 02.02.2012 13:49
nigdy nie jadłam takiej zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak