Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Mięso starannie oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w poprzek wzdłuż włókien na plastry o centymetrowej grubości, a następnie ułożyć kotlet na plastikowej folii, przykryć go folią również od góry i rozbijać, tworząc duży kotlet o grubości ok. 3 mm.

Po roztłuczeniu sznycle oprószyć z obu stron solą i pieprzem, lekko obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej pół na pół z masłem. Tłuszczu powinno być stosunkowo dużo, tak aby kotlety były prawie całkowicie zanurzone we wrzącej, spienionej substancji. Sznycle należy smażyć najpierw na dużym ogniu, z obu stron, a po pierwszym zrumienieniu należy zmniejszyć ogień i smażyć je do osiągnięcia złotobrązowego koloru.

Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem, podawać z ćwiartką cytryny oraz sałatką ziemniaczaną, smażonymi ziemniakami lub frytkami.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    dobra rzecz
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    sznycel dobry jest
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Nigdy mi nie wychodzi ta ,, fala ,, na panierce .
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    poważna sprawa
  • 2
    original
    Opublikowano

    eklerek

    pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !