Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łopatka wieprzowa z chrupiącą skórką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1,5 kg
oliwa 4 łyżki
bulion 1 szkl.
cebula 4 szt
marchew 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
mięta liście 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
koperek 1 łyżka
rozmaryn 1 szczypta
śmietana gęsta 2/3 szkl.
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 30 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 30 g
wino czerwone 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: łopatka wieprzowa z chrupiącą skórką

Mięso natarte solą i pieprzem piec w brytfannie z 1/2 szkl. wody przez 2 godz. w temp. 200 st. Gdy zacznie się rumienić dolać bulion i wino. Przez cały czas pieczenia, co jakieś 20 minut, podlewać mięso wytwarzającym się sosem. Po ok. 1,5 godz. dodać ćwiartki cebul i plasterki marchewki oraz czosnek. Zioła posiekać i wymieszać z masłem i bułką tartą i posmarować mięso. Łopatkę wyjąć pokroić w plastry, do do sosu dodać śmietanę. Podawać oddzielnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 07.06.2012 10:36
brzmi świetnie
gusia1000 23.05.2012 11:51
Tylko taką łopatkę robić.
Marzena34 25.03.2012 14:25
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak