Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cassoulet

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 150 g
kiełbasa czosnkowa 100 g
fasola Jaś 500 g
cebula 3 szt
ziele angielskie 3 szt
marchew 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ząbki czosnku 6 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
golonka 500 (z kością)
boczek 400 surowy
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: cassoulet

Fasolę, namoczoną i odsączoną, wsypać do brytfanny z 2 szkl. wody i zagotować. Dodać golonkę, połówki marchewki, ćwiartki 1 cebuli i po połowie każdego boczku. Doprawić dodać listek, i piec pod przykryciem przez 1 godz. w temp. 180 st. Resztę boczków pokroić w kostkę, usmażyć, dodać kawałki czosnku i reszty cebuli, smażyć do zarumienienia, dodać koncentrat i zagotować. Wszystko przełożyć do brytfanny wraz z przegotowaną na patelni szklanką wody. Piec do miękkości, ok. 1,5 godz., wyjąć kość z golonki i podzielić ją na mniejsze kawałki. Dodać grube plastry kiełbasy, posypać bułką i grzać ok. 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.05.2012 13:19
No tak i ta nazwa nie polska.
Sylwia56
Sylwia56 25.01.2012 15:10
musi by? pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak