Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżemik jabłkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 kg
skórka z cytryny 1-2 szt
Goździki całe Prymat 6-8 szt
jabłka antonówki 4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżemik jabłkowy

Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne i przy pomocy robota lub na tarce zetrzeć na dużych oczkach.
Jabłka porcjami rozgotować w głębokiej teflonowej patelni (nie jest to konieczne jeśli mamy odpowiedni garnek do tych celów)
Przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem, dodać goździki i skórkę cytrynową, wymieszać i gotować ok 1 godzinę na wolnym ogniu często mieszając.
Nałożyć do słoików, zakręcić i odczekać aż słoiki się zamkną . Wymieść w chłodne miejsce
Pyszny dżemik na chłodne zimowe dni :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.07.2012 00:10
lubię dzemy jabłkowe ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak