Sposób przygotowania

Wszystkie rodzaje mąki wysypać na stolnicę,na środku kupki należy zrobić wgłębienie, sypiemy sól, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wlewamy zakwas żytni i letnią wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto należy włożyć do czystej miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie takie ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (ja używam formy silikonowej, wówczas nie trzeba smarować tłuszczem) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wierzch ciasta wygładzić łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, następnie delikatnie oprószyć zwykłą mąką. Po upłynięciu 45 minut chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 35-40 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    musi być pyszny taki chlebek:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !