Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z bułki / semmelknödel

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki z poprzedniego dnia 6 szt
mleko gorące 1,8 l
jajko 2 szt
gałka muszkatołowa 1 szt
makaron 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z bułki / semmelknödel

Sposób przygotowania:
Bułki pokroić w kostkę i namoczyć w gorącym mleku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, pod koniec smażenia dodać natkę, a następnie wraz z jajkami dodać do masy z bułek i wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, po czym ugnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody lub mleka. Ciasto doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby otrzymać lepszą konsystencję, do ciasta można dodać odrobinę mąki, nie przesadzając jednak, bo knedle będą twarde.
Wilgotnymi rękoma uformować 6-8 dużych knedli i obtoczyć je w mące. Knedle włożyć do gorącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 28.01.2012 10:03
mniam
Anna152 04.10.2011 16:11
pycha
Magdalena80 14.03.2011 23:07
ciekawy przepis
szajba2 23.02.2011 15:24
to nie jest chyba zbyt dobre jak większość niemieckich dań
szalonamariolka 21.02.2011 23:54
pyszności
gosia561 17.02.2011 12:25
ciekawe
Babciagramolka 06.01.2011 15:17
Makaron chyba chochlik wstawił . Barbaro- to akurat nie jest potrawa z kuchni polskiej a raczej niemiecka , austryjacka lub czeska . Robię podobnie tyle ,że jeden duży gotowany w serwecie .
Barbara55 25.10.2010 15:08
typowo polska kuchnia
rakow2
rakow2 24.10.2010 15:55
może być dobre
elwal
elwal 02.07.2010 12:04
A ten makaron w składnikach... to (przepraszam, że pytam) - do czego ? ... ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak