Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagniecina z chrupiącymi morelami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jogurt naturalny 500 ml
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
czosnek 5 ząbków
przecier pomidorowy 30 ml
imbir starty 1 łyżka
cynamon Prymat 5 cm.
kardamon 4 szt.
morele suszone 10 szt.
kolendra 2 łyżki
olej do smażenia 2 łyżki
woda
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżka
jagnięcina 500 bez kości
cebula 3 szt.
Kurkuma mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagniecina z chrupiącymi morelami

Kroki postępowania

1
Do tej potrawy najlepiej nada się łopatka lub udziec , im delikatniejsze mięso tym krócej będzie wymagało duszenia.
Mięso kroimy w kostkę i oczyszczamy z błon ścięgien itp. Przekładamy do miski i zalewamy jogurtem (najlepszy jest jogurt typu grecki turecki bałkański) , wsypujemy garam masala (PRZEPIS NA TE MIESZANKĘ W MOJEJ KSIĘDZE),chili ,kurkumę, sól, przecier pomidorowy , starty na małych oczkach czosnek i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. I odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godzinki.
Cebule kroimy bardzo drobno lub mielimy w blenderze na masę .Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub woku z grubym dnem. Na oleju smażymy cebulę aż zmięknie i zeszkli się, dodajemy , mięso z cała marynatą i powoli doprowadzamy do wrzenia , zalewamy kubkiem wody przykrywamy i dusimy 1 godzinę , mieszając od czasu do czasu i sprawdzając kruchość mięsa.
Krok 1 - Jagniecina z chrupiącymi morelami foto
2
Pod koniec tego czasu przygotowujemy polewę z moreli i kardamonu. Morele kroimy w paseczki a kardamon wyłuskujemy z łupin i tłuczemy w moździerzu , lub jeśli go nie mamy lekko rozgniatamy bokiem noża.
Krok 2 - Jagniecina z chrupiącymi morelami foto
3
Na patelence rozgrzewamy masło lub ghee (masło klarowane do dostania w sklepach) Wrzucamy morele cynamon i kardamon , i mieszając podsmażamy morele tak by zrobiły się na brzegach brązowe i chrupiące.
Krok 3 - Jagniecina z chrupiącymi morelami foto
4
Uduszone mięso jagnięce przekładamy do miski w której będziemy podawać potrawę , lub na talerze ,następnie polewamy masłem z morelami. I posypujemy liśćmi kolendry. Danie te podajemy z ryżem lub plackami
Smacznego !
Krok 4 - Jagniecina z chrupiącymi morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 19.05.2015 07:39
smakowita propozycja
goofy9 19.06.2013 13:45
świetny przepis
smerfetka79 09.06.2012 11:41
wygląda wybornie:)
malcik111 25.01.2012 09:06
ooooooooo super!!
Cynowa_Beata 19.01.2012 21:43
Na ryneczku przy hali mirowskiej , tam na zewnątrz (bo w tym markecie w środku zdecydowanie nie ma świeżego mięsa) jest świeża, najlepiej we wtorek lub poniedziałek popołudniu na prawie każdym stoisku mięsnym jest.
BernadettaP 19.01.2012 15:05
A gdzie kupujesz jagnięcinę ?
suzana 18.01.2012 16:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak