Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z łazankami
* Kapustę czyścimy ,szatkujemy i odgotowujemy w osolonej wodzie.
*Wieprzowinę kroimy w kostkę .
* Cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła.
*Dodajemy mięso i zrumieniamy je razem.
*Oprószamy szczyptą soli ,cząbru i majeranku.
*Wlewamy pół szklanki wody.
*Dusimy razem około 15 minut.
*Śliwki myjemy ,jabłka kroimy w cwiartki ,usuwamy gniazda nasienne.
*W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
- połowę łazanek i kapusty,
-mięso z cebulą ,
-pozostałą kapustę i łazanki
-jabłka oraz śliwki .
*Każdą warstwę posypujemy cząbrem ,majerankiem oraz pieprzem.
*Masło roztapiamy i polewamy potrawę .
*Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180* C .
#Smacznego#