Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki leniwe.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twaróg 0,5 kilogram
jajko 3 sztuk
ziemniak 2 sztuk
cukier 4 łyżka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka
sól
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki leniwe.

Jajka na wstępnie należy wyparzyć, następnie wbijamy 3 całe jajka do wysokiego naczynia i dodajemy 4 łyżki stołowe cukru. Ubijamy na puszystą masę. Ziemniaki należy obrać ze skórki, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki studzimy. Twaróg i ostudzone wcześniej ziemniaki należy zemleć przez maszynkę. Do zmielonego twarogu i ziemniaków dodajemy zmiksowane jajka z cukrem, obydwie mąki, następnie wyrabiamy ciasto. Następnie ugniecione ciasto dzielimy na kilka części i rolujemy wałeczki. Takie wałeczki należy pokroić po skosie w kawałki 2,5-3 cm. Tak pocięte kluseczki należy ugotować we wrzątku z niewielką ilością soli. Gdy kluski wypłyną na wierzch, czekamy jeszcze ok. 2-3 minuty i odcedzamy. W tym czasie na patelnię wsypujemy ok. 4 łyżek stołowych drobno zmielonej bułki tartej i lekko ją rumienimy, następnie dodajemy masło i mieszamy, aż masło się rozpuści. Taką bułką polewamy kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 25.04.2012 20:57
extra
kate.500 21.02.2012 07:45
pamietam z dziecinstwa - zawsze robil je moj tata
krokodyl 30.01.2012 02:28
lubi :)
1j1o1l1a1 24.01.2012 15:18
co? takiego to...lubi? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak