Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka w koniaku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
Cynamon cały Prymat 1/2 szt
cytryna 1 szt
cukier 150 g
wiśnie do smaku
koniak 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka w koniaku

Do garnka z wodą wrzucić oczyszczone połówki jabłek i startą skórkę z cytryny. Gotować do miękkości i 2/3 płynu odlać do miski. Do reszty dodać cynamon, 100g cukru i gotować ok. 5 minut. Oddzielnie zezłocić 2 łyżki cukru z paroma kroplami soku z cytryny, dodać płyn z miski, wymieszać, przelać do garnka, dołożyć jabłka i gotować pare minut. Na płaski talerz wyjąć jabłka, w środek każdej połówki włożyć po wisience, polać koniakiem i zapalić. Sos podawać oddzielnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.05.2012 12:53
Dobre i tylko to robić, a potem jeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak