Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cointreau

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 1 szt
spirytus 1/2 l
cukier 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: cointreau

W duży szczelny słój (najlepiej wek) wlewamy spirytus, nad nim, na wysokości 5 cm ponad powierzchnią, wieszamy całą pomarańczę przebitą grubą igłą i zawieszoną na wytrzymałej nici. Bardzo szczelnie zamykamy słój, by nie mogły wydostawać się olejki eteryczne. Po 12 dniach usuwamy owoc, gotujemy syrop 1/2 l. wody i 200 g cukru. Chłodzimy go i dolewamy do spirytusu. Zamykamy szczelnie na co najmniej 3 miesiące. Przez watę w lejku przelewamy do butelki. Powinien być przeźroczysty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.05.2012 12:48
Dobre procenty.
dwa pokoje z kuchnią 18.01.2012 09:46
oryginalne cointreau jest gorzkie,ponieważ robione jest z gorzkich pomarańczy a dolewając do niego wody lub dodając kostki lodu robi się mętne :), do tego jest jednym z najmocniejszych likierów, taka ciekawostka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak