Sposób przygotowania

W duży szczelny słój (najlepiej wek) wlewamy spirytus, nad nim, na wysokości 5 cm ponad powierzchnią, wieszamy całą pomarańczę przebitą grubą igłą i zawieszoną na wytrzymałej nici. Bardzo szczelnie zamykamy słój, by nie mogły wydostawać się olejki eteryczne. Po 12 dniach usuwamy owoc, gotujemy syrop 1/2 l. wody i 200 g cukru. Chłodzimy go i dolewamy do spirytusu. Zamykamy szczelnie na co najmniej 3 miesiące. Przez watę w lejku przelewamy do butelki. Powinien być przeźroczysty.

Komentarze

  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    oryginalne cointreau jest gorzkie,ponieważ robione jest z gorzkich pomarańczy a dolewając do niego wody lub dodając kostki lodu robi się mętne :), do tego jest jednym z najmocniejszych likierów, taka ciekawostka :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobre procenty.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !