Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pilaw po baskijsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 300 g
Szafran nitki Prymat 1 łyżeczka
papryka czerwona 3 szt
groszek 500 g
cebula 2 szt
mule 3 puszki
krewetki 1 puszka
bekon 3 plastry
kiełbasa sucha czosnkowa 15 plasterków
oliwa 12 łyżek
wino białe 1 szkl.
sól do smaku
pieprz do smaku
wieprzowina 700 (chuda)

Przepis i sposób przygotowania na: pilaw po baskijsku

Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić paski obranej papryki, pokrojone w kostkę mięso i posiekaną cebulę. Smażyć do zarumienienia, przyprawić pieprzem i solą, pokropić winem i dusić na małym gazie pod przykryciem ok. 1,5 godz. Odmierzyć 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu, wlać wodę do garnka i zagotować dodając szafran, sól i pieprz. Resztę oliwy wlać do innego garnka i zeszklić ryż. Dolać wodę z szafranem, szybko zagotować i nie mieszając, powoli ogrzewać na małym gazie ok. 20 minut. Boczek i kiełbasę usmażyć na patelni. Groszek podgrzać i ususzyć. W dużym naczyniu wymieszać delikatnie ryż i pozostałe składniki, podawać udekorowane mulami i krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.05.2012 12:42
Super jadło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak