Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb ciabatta

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3kubki
drożdże 3/4 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
ocet 3/4 łyżeczki
woda 2 szklanki (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: chleb ciabatta

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 3 godziny, przykryte mokrą ściereczka w ciepłe miejsce.
Z racjii że chlebek piecze się w kamionkowej formie trzeba ją wysmarować oliwą posypać mąką i czarnuszką (czarnuszka nieobowiązkowa).
Gotowe ciasto wylewamy na wysypaną mąką stolnice i delikatnkie nożem i palcami formujemy chleb; przekładamy do formy i zakrywamy metalową pokrywką. Wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni C na 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut podnosząc temperaturę do 240 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak