Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
masło 125 g
czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
cukier drobny 80 g
maślanka 100 ml
espresso 30 ml
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 ½ łyżeczki
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso

Kroki postępowania

1
Do misy przesiać mąkę pszenną. Dodać pozostałe składniki sypkie - drobny cukier, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Krok 1 - Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso foto
2
Przygotować espresso (ja użyłam espresso przygotowanego z kapsułki Tassimo). Przestudzić. Do kawy dolać maślankę.
Krok 2 - Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso foto
3
Do składników sypkich dodać roztopione i przestudzone masło, roztopioną gorzką czekoladę, ⅓ posiekanej czekolady mlecznej, kawę z maślanką oraz całe jaja.
Krok 3 - Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso foto
4
Wymieszać składniki przy użyciu drewnianej łyżki.
Krok 4 - Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso foto
5
Przygotowanym ciastem napełnić silikonowe foremki do muffinek.
Krok 5 - Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso foto
6
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190º. Piec 20 minut. Posmarować po wierzchu pozostałą czekoladą mleczną roztopioną w kąpieli wodnej. Udekorować.
Krok 6 - Muffiny podwójnie czekoladowe z espresso foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 04.02.2016 14:42
bardzo smaczne muffiny
Kuchenka 06.02.2014 17:56
super są :)
caralajna 22.03.2012 20:36
muszą być pyszne, aż ślinka cieknie..
Anna146 18.01.2012 07:01
oryginalne
Mati13 17.01.2012 21:30
bardzo ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak