Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto wieprzowe z nutą leśną

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
łopatka bez kości 30 dag
przyprawa do gyrosa
smalec 1 łyżka
wino czerwone 100 ml
cebula 1
marchewka 1
grzyby suszone 1 garść
włoszczyzna 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto wieprzowe z nutą leśną

Kroki postępowania

1
Odpowiednio wcześnie rozpoczynam od przygotowania wywaru grzybowego. Grzybki suszone moczę w przegotowanej wodzie. Następnie wraz z wodą gotuje je do miękkości (polecam gotować z dodatkiem warzyw).
Krok 1 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
2
Łopatkę wieprzową kroję w cienki paski i kroję na drobniejsze kawałeczki.
Krok 2 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
3
Posypuję przyprawą do gyrosa i dokładnie mieszam. we. Niebo w gębie!
Krok 3 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
4
Smażę na łyżce smalcu. Usmażone przekładam do miseczki.
Krok 4 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
5
Na pozostałym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę cebulę (jeśli smalcu będzie zbyt mało – uzupełniam).
Krok 5 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
6
Gdy zacznie się rumienić wsypuje ryż Arborio. Na małym ogniu rumienię również ryż często mieszając.
Krok 6 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
7
Do zarumienionego wlewam CIEPŁE! wino. Na najmniejszym ogniu podtrzymującym gotowanie, aż ryż wchłonie wino.
Krok 7 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
8
Następnie wlewam 3 łyżki gorącego bulionu grzybowego. Mieszam, a gdy płyn zostanie ponownie wchłonięty przez ryż (lub wyparuje) dolewam wywar. Dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażę ciągle na bardzo małym ogniu. Gdy wywar wyparuje dolewam ponownie podobne ilości. Czynną tą powtarzam do momentu, gdy ryż będzie bardzo lekko twardawy.
Krok 8 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
9
Wtedy dorzucam usmażoną wieprzowinę.
Krok 9 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto
10
Mieszam, chwilę smażę i gotowe. Niebo w gębie!
Krok 10 - Risotto wieprzowe z nutą leśną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.10.2012 08:33
z suszonymi grzybami nie robiłam.
Grażyna13 02.06.2012 18:30
Podoba mi sie :)
BernadettaP 03.02.2012 07:28
fajne :)
MAR3STA 19.01.2012 08:57
to jest właśnie prawdziwe risotto!
pacpaw 18.01.2012 21:31
było to pierwsze moje risotto w życiu i jestem mega pozytywnie zaskoczony tym smakiem. Na pewno będę je robił cześciej
Agnieszka_B 18.01.2012 20:39
Jak zawsze jestem pod wrażeniem...
aginaa 18.01.2012 18:31
fajny przepis
Anna146 18.01.2012 07:02
oryginalne risotto
gosia47-47 17.01.2012 20:40
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak