Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada w roli gównej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier puder 70 g
mąka 80 g
proszek do pieczenia 1
mąka 200 g
margaryna 120 g
cukier 100 g
jajko 2 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada w roli gównej

ROLADA : jajka i cukier wymieszać mikserem na pulchną masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika na 10min.
Upieczoną roladę przełożyć na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier. Roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia, następnie rozwinąć i posmarować dżemem malinowym.

CIASTO UCIERANE
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier, cukier waniliowy utrzeć z jajkami, dodac mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto utrzeć na gładką masę. Wymieszac z mlekiem i z roztopioná margaryná. Połowę masy nałożyć do formy, ułożyć w środku roladę i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika, piec około 30 minut w temp. 170 st. C.

GALARETKA:
2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody.
Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym, rozłożyć gęsto świeże maliny i zalać tężejącą galaretką malinową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak