Sposób przygotowania

Krok 1 / 9

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i zrobić dołek. Wbić do niego jajko i wlać połowę wody. Całość zagnieść regularnie zbierając mąkę i dolewając resztę wody. jej ilość będzie zależała od rodzaju mąki. A robiłam z 650 - weszło mi 75 ml wody, i z 450 (tortowej, i tę polecam), gdzie wlałam 90 ml. Zagniatać ciasto przez 5 minut, uformować w kulę i odłożyć przykrywając szczelnie miską na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować - zrobiłam to w maszynce do makaronu, dając tradycyjnie rozstawy: 1-3-5. Ogólnie z ciasta wykrawać krążki lub kroić na kwadraty, lub... co nam przyjdzie do głowy. To przepis nie tylko do tego dania.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    świetnie wyglądają
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na pewno smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    super przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    wygladają bardzo smacznie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    wygląda bardzo smacznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Apetyczne, chętnie bym się skusiła.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !