Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne w sosie serowo-śmietanowym.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 15 dag
pomidor 1 sztuk
serek topiony 50 gram
czosnek 1 ząbek
śmietana 18 proc 50 ml
bazylia
oregano
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia
cebula biała 1 sztuk
ser gouda 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Penne w sosie serowo-śmietanowym.

W osolonej wodzie gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę wcześniej obraną ze skórki i pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy starty na tarce jeden ząbek czosnku. Smażymy aż cebula się lekko zeszkli, następnie dodajemy pomidora bez skórki. Aby łatwo ściągnąć skórkę z pomidora, należy go sparzyć wrzątkiem. Gdy pomidor się rozgotuje dodajemy wcześniej ugotowany makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy oregano i bazylią. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy 50 m śmietany do której wrzucamy serek topiony lekko solimy i pieprzymy, wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do makaronu. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy startym serem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 15.04.2012 19:52
ciekawe przepis :D
olkaaa 02.03.2012 08:13
muszę spróbować
cooleczka 14.02.2012 18:06
brzmi ciekawie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak