Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony filet z sandacza z ziołami podany na smardzach w sosie szafranowym z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza bez skóry 4 szt
oliwa 3 łyżki
koper 2 gałązki
tymianek 2 gałązki
smardze z puszki 100 g
Szafran nitki Prymat 1 kostka
włoszczyzna 60 g
liście kapusty włoskiej 8 szt
pszenica 200 g
borowiki 200 g
bulion warzywny 300 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
wino białe wytrawne 30 ml
cebula 80 g
kremówka 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony filet z sandacza z ziołami podany na smardzach w sosie szafranowym z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami

Sposób przygotowania:
Filety z sandacza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie, plasterkach czosnku, tymianku, koprze, soli i pieprzu i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
W osolonej, wrzącej wodzie sparzyć liście kapusty, wystudzić. Ugotować namoczoną uprzednio pszenicę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć dodając włoszczyznę, czosnek oraz pszenicę, doprawić solą i pieprzem. Farsz schłodzić, a następnie zawinąć w liście kapusty.
Na oliwie z oliwek podsmażyć smardze z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodać śmietanę, chwilę gotować, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i listkami szafranu.
Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w temperaturze 150°C. Kapustę faszerowaną podgrzać w bulionie warzywnym. Upieczoną rybę wyjąć z folii, ułożyć na sosie smardzowo-szafranowym i udekorować gałązką świeżego kopru. Podawać z kapustą faszerowaną pszenicą i borowikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cikakameku 04.08.2012 21:43
ładnie wygląda
szajba2 21.02.2011 15:00
nie dla mnie
Marcin37 13.12.2010 15:12
pyszne
Barbara55 24.10.2010 15:51
wymyślne
rakow2
rakow2 23.10.2010 16:57
full wypas
Monika168 24.09.2010 19:20
pycha
riandja1 19.07.2010 18:10
najlepszee !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak