Sposób przygotowania

Aby przyrządzić kluski śląskie należy obrać ze skórki, następnie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy ziemniaki ostygną należy je zemleć przez maszynkę. Ziemniaki wrzucamy do miski i dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyciągamy i w to miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną, następnie wrzucamy wyciągnięte ziemniaki, wbijamy dwa jajka, doprawiamy solą. Wyrabiamy ciasto ziemniaczane. Po czym formujemy kulki o średnicy ok. 3 cm. Środek klusek odciskamy palcem. Tak przygotowane kluski gotujemy, aż zmiękną w osolonej, wrzącej wodzie. Następnie zabieramy się za gulasz. Mięso należy pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Gdy mięso się lekko podsmaży, wrzucamy obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek obrany ze skórki i wyciśnięty przez praskę. Czekamy aż cebula lekko się zeszkli. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy papryką słodką w proszku, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego, podlewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie i bulion troszkę odparuje. Pod koniec duszenia sos podbijamy mąką pszenną i energicznie mieszamy. Tak przyrządzonym sosem polewamy ugotowane wcześniej kluski śląskie.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    uwielbiam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    bardzo lubie - szybkie, proste i smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    co? konkretnego do zjedzenia :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    roboking

    Jedno z moich ulubionych dań.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    uwielbiam
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    bardzo smaczne jedzonko
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    pyszne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    pyyychota !!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !