Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko w sosie koperkowym.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuk
masło 2 łyżka
mąka tortowa 1,5 łyżka
bulion drobiowy 0,5 litr
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/4 łyżeczka
smietana 18% 70 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko w sosie koperkowym.

Jajka należy ugotować na twardo w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i obrać ze skorupki. Następnie zabieramy się za sos. Do garnuszka wrzucamy łyżkę stołową masła, gdy się rozpuści, dodajemy pół łyżki stołowej mąki i wymieszać. W następnej kolejności wlewamy ok. 0,5 litra bulionu drobiowego, doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy bulion będzie gorący, dodajemy śmietanę, posiekany drobno koperek, mieszamy, następnie dodajemy ok. 1,5 łyżki stołowej mąki, wszystko energicznie mieszamy i sos jest gotowy. Gdy sos będzie za rzadki można jeszcze dodać mąki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 30.04.2012 19:10
extra
kate.500 19.04.2012 07:46
super
Papryczka 27.03.2012 10:16
bardzo smaczne
roboking 13.03.2012 13:00
Bardzo smakowite.
olkaaa 15.02.2012 07:57
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak