Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Cytrynowa.!

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: Do smaku
mąka 25 Dag
cukier 25 Dag
margaryna 25 Dag
proszek do pieczenia 1 Łyżeczka
lukier Do smaku
cukier puder 7/8 Szklanki
cytryna 1/2 Szt
cytryna 1 Szt
jajko 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Cytrynowa.!

Ciasto: Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. 
LUKIER: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.  Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 
Smacznego! ;D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 18.01.2012 21:26
i ja też bardzo lubię taką babkę
paula99926 18.01.2012 21:06
i ja ;)
jolanta19 18.01.2012 17:53
uwielbiam
paula99926 17.01.2012 09:24
zawsze robię taką babkę na Wielkanoc :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak