Sposób przygotowania

Przepis na pstrąga łososiowego, większego. Pstrąga dobrze myjemy i osuszamy. Pozbywamy się oka. Czosnek siekamy drobno a cytrynę kroimy w plasterki. Pstrąga dobrze solimy z obu stron. Do kieszonki wkładamy czosnek, przyprawiamy majerankiem, Kucharkiem i pieprzem ziołowym. Delikatnie smarujemy masłem i dodajemy plasterki cytryny (ok, 4). Z wierzchu również smarujemy pstrąga masłem i wsadzamy go do lodówki na pół godziny. W tym czasie ziemniaki kroimy w półksiężyce, wykładamy na blachę z pergaminem i smarujemy oliwą. Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i papryką, dobrze mieszamy.
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni. Najpierw wkładamy do niego ziemniaczki, robią się dość długo. Kiedy zaczynają mięknąć, tak wkładamy również pstrąga do piekarnika. Rybka robi nam się ok. 35-45 minut. Dziesięć minut przed jej wyjęciem otwieramy folię, żeby skórka z pstrąga nam się zrobiła chrupiąca.
Najlepiej smakuje ze schłodzonym białym winem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ?wietne danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    ryba jest dobra na wszystko
  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna43

    mam ochote na rybkę
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    pycha mniammm:)
  • 0
    beztytulu
    Opublikowano

    marzenciak1985

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    super uwielbiam pstrąga

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !