Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
karkówka 300 g
pieczarki 100 g
cebula 0,5 szt
oregano 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
beszamel 600 ml
ser żółty 100 g
sos
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
śmietana 18 proc 200 ml
mąka 1 łyżeczka
woda 0,5 szkl
oregano 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
papryka 100 g
papryka 2 łyżki (posiekana)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pieczarkami

Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry, Włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować ok 10 min. Odcedzić i ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Mięso pokroić w cieniutkie plasterki i przysmażyć z obu stron na brązowy kolor. Odłożyć. Na patelnię dodać odrobinę tłuszczu i włożyć warzywa i pieczarki.
Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki i pieczarki w plasterki i przysmażyć, do smaku dodać sól pieprz i zioła. Wyłożyć równomiernie na ziemniakach. Polać beszamelem i posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st . ok 30-40 min.

Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka131919 12.01.2014 13:12
warto wypróbować
pawlito 12.12.2013 07:43
same smakołyki
angelika14 28.06.2013 20:42
bardzo ambitna zapiekanka - ciekawa smakowo
IZABELA29 16.06.2013 09:10
smaczne te połączenie mięsa i warzyw to co lubię
Renataj 02.03.2013 11:50
Ciekawy przepis wart wypróbowania.
agunesu 16.01.2012 20:35
niezły przepis, lecz wolałabym z chudszym mięsem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak