Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z halibuta na duszonej sałacie lodowej aromatyzowanej wędzonym bekonem podany z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi z cukinią oraz sosem jogurtowo-ogórkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białe wino 1 butelka
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 5 gałązki
sałata lodowa 1 szt
oliwa 2 łyżki
masło 20 g
cebula 1 szt
bekon 40 g
suszone pomidory 20 g
tarte ziemniaki 250 g
jajko 1 szt
ziarna zbóż 20 g
cukinia 50 g
borowiki 20 g
jogurt naturalny 100 gęsty
ogórek 80 g
kremówka 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z halibuta na duszonej sałacie lodowej aromatyzowanej wędzonym bekonem podany z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi z cukinią oraz sosem jogurtowo-ogórkowym

Sposób przygotowania:
Filet z halibuta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w plastrach czosnku, świeżym rozmarynie, białym winie i soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w bardzo cienkie paski i dodać do ziemniaków. Następnie dodać mąkę, jajko i prażone ziarna zbóż. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta usmażyć rumiane racuszki.
Ogórki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Jogurt naturalny połączyć z ogórkiem, drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Na patelni podsmażyć pokrojony w paski bekon, posiekaną cebulę i porwaną sałatę lodową. Dodać cienko pokrojone suszone pomidory i łyżkę masła, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Marnowany filet z halibuta zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 minut w temperaturze 150°C.
Na talerzach ułożyć duszoną sałatę, na niej upieczone filety z halibuta. Danie podawać z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi i sosem jogurtowo-ogórkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 22.12.2013 17:15
uwielbiam halibuta:)
Cikakameku 31.07.2012 13:33
wygląda super!
bernadetta2 03.08.2011 12:23
ciekawe
szajba2 21.02.2011 15:02
chętnie bym spróbował
Barbara55 24.10.2010 15:51
te porcje to dla przedszkolaków?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak