Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zachwycajacy sos pomidorowo - cynamonowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki 800 ml
czosnek 5 ząbków
imbir starty 1 łyżka
cynamon Prymat 5 cm
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 4 łyżki
Goździki całe Prymat 4 szt.
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 cały

Przepis i sposób przygotowania na: Zachwycajacy sos pomidorowo - cynamonowy

Kroki postępowania

1
Jest to prosty i naprawdę powalający głębia smaku sos- dip którego można używać jako dodatek do przystawek (placki,chipsy itp) lub do makaronów , ryżu i mięsa. Raz przygotowany podbije wasze serca :)

Ważne jest by przygotować sobie wszystkie składniki zawczasu.

Imbir obieramy ze skórki przy pomocy łyżeczki lub obierka a następnie trzemy na drobnych oczkach tarki.
Kmin rzymski (NIE KMINEK) wrzucamy na sucha patelenkę i na średnim ogniu podprażamy ciągle mieszając aż zbrązowieje, następnie mielimy w młynku lub moździerzu.
Gorczyce tłuczemy w moździerzu, czosnek obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Nad wysoką miską kładziemy sitko i przekładamy do niego pomidory , tak by oddzielić sok od masy, przy pomocy łyżki delikatnie odciskamy pomidory z nadmiaru pozostałego soku. A następnie masę przekładamy do mniejszej miseczki a sok pozostawiam.
Krok 1 - Zachwycajacy sos pomidorowo - cynamonowy foto
2
Na patelni z grubym dnem rozgrzewany cały olej lub ghee, wrzucamy gorczyce , cynamon , liście laurowe, goździki i czarnuszkę.Delikatnie mieszamy i pilnujemy by ogień nie była za duży.Po około 5 min gdy wszystko zacznie brązowieć a nasiona pękać. Wlewamy sok pomidorowy mieszamy , dodajemy mielony kmin rzymski,chili, kurkumę i zwiększamy ogień.
Krok 2 - Zachwycajacy sos pomidorowo - cynamonowy foto
3
Po około 10 minutach dodajemy starty imbir, czosnek oraz cukier.Mieszamy i zmieszamy ogień pozwalając aby woda cały czas odparowywała.Po około 10 minutach gdy olej zacznie się rozwarstwiać i wypływać na powierzchnie a sos zgęstnieje i się ujednolici dodajemy masę z odsączonych pomidorów, mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 7 minut.

Tak przygotowany sosik możemy podawać na zimno i na ciepło, jego zapach powinien zwabić wszystkich domowników do kuchni..

Smacznego !
Krok 3 - Zachwycajacy sos pomidorowo - cynamonowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 11.03.2014 11:09
bardzo ciekawy sos
goofy9 10.06.2013 22:33
wygląda świetnie
Fiffi 08.05.2013 23:13
ciekawe zestawienie składników
Małgorzata106 22.06.2012 18:32
super
Paulina33 18.03.2012 14:26
bardzo ciekawe :) chętnie posmakuje :D
ziutula
ziutula 07.02.2012 11:57
lubię połączenia korzenne z pomidorami na ostro...
malcik111 31.01.2012 13:18
nawet nie wiedzia?am, ?e cynamon tak mo?e ?wietnie poprawi? smak! choc do jab?uszek zawsze u?ywam:)
Małgorzata106 24.01.2012 16:22
super
Cynowa_Beata 16.01.2012 19:57
O a warto do wszystkiego co ma dużo pomidora zawsze dodać 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu, polecam działa na wszystkie sosy i zupy :)
Magdalena67 16.01.2012 19:32
cynamon i pomidor, ciekawe, aczkolwiek nie znane mi połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak