Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba jabłkowo- serowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 150 g
mąka 100 g
masło 40 g
galaretka 1 szt
twaróg 250 g
mleko 5 łyżek
mus jabłkowy 500 g
sok jabłkowy 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
kremówka 370 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba jabłkowo- serowa

Zrobić galaretkę.
Żółtka ubić z 60g cukru na puszystą białą pianę. Białka ubić z solą na sztywną pianę, zsunąć na ubite żółtka, dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Połączyć z roztopionym i wystudzonym masłem.
Formę wyłożyć pergaminem, piekarnik nastawić na 200st C.
Wylać na blachę biszkopt i piec na złoto ok 15 min.
Po upieczeniu biszkopt przełożyć na szmatkę wysypaną cukrem, zdjąć pergamin, biszkopt posmarować tężejącą galaretką i od razu zwinąć w rulon.
Twaróg utrzeć z musem jabłkowym i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w mleku i dodać do masy serowo- jabłkowej.
Wstawić do lodówki na ok 30min.
Ubić kremówkę na sztywno, następnie dodać do tężejącej masy serowej.
Biszkopt odwinąć ze ścierki i pociąć na plastry, wyłożyć nimi miskę o pojemności ok 1,5 litra, następnie przelać masę serową.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Po tym czasie odwrócić miskę i przełożyć ciasto na talerz.
Można udekorować kleksami bitej śmietany i kandyzowanymi wisienkami
SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 15.02.2014 09:47
Dobrze, że taka bomba nie wybucha :) Jest super!
Katarzyna59 25.03.2013 15:40
rewelacja, super pomysł
Beata73 28.07.2012 12:47
aż ślinka cieknie!
Kuchareczka2 06.06.2012 10:28
znakomita
janek64 31.05.2012 11:14
Smakowicie wygląda :)
pierniczkowo 24.05.2012 11:27
świetny pomysł, uwielbiam takie serowe ciasta:)
jozefinach 20.05.2012 10:25
Piękna.
Anna169Hosz 17.05.2012 09:42
Bardzo efektowne.
rjustysia 09.03.2012 09:52
ciekawy pomysł :)
caralajna 18.02.2012 21:21
wygląda niesamowicie
freekate 18.02.2012 09:03
pomysłowe :)
Renata22 18.02.2012 00:07
ale ładne
sylwia / sytofala 16.01.2012 21:15
wspaniałe bomba :)
SmacznaPyza 16.01.2012 20:28
ładnie to wygląda
ben-ka 16.01.2012 18:48
Jakie to śliczne!:)
dwa pokoje z kuchnią 16.01.2012 17:54
Ja przecięłam biszkopt na dwa bo mi wysoki wyrósł dlatego ślimaczki widać dobrze tylko na jednej części bomby, dlatego lepiej upiec dwa biszkopty na małej blaszce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak