Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, uważając by się nie spaliło. Dodajemy 5 łyżek mąki pszennej. Wszystko to podsmażamy na małym ogniu aż zrobi się jednolita masa. Następnie dodajemy około pół litra przegotowanego ciepłego mleka. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Gotujemy wszystko aż sos zrobi się dosyć gęsty. Na sam koniec dodajemy jedno żółtko i dokładnie mieszamy. Musimy uważać by żółtko się nie ścięło. W tym celu najpierw odlewamy nieco sosu do szklanki, odrobinę schładzamy i w tym rozprowadzamy żółtko. Potem wszystko łączymy i krótko gotujemy na małym ogniu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !