Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OMLET ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM WĘDZONYM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
proszek do pieczenia do smaku
mąka 1 łyżeczka
szpinak świeży
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
masło klarowne 1 szt
sok z cytryny 1 szt
pomidor 2 szt
parmezan starty 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: OMLET ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM WĘDZONYM

Szpinak przebierz, opłucz, dobrze osusz. Obierz cebulę, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą pieprzem i roztartym czosnkiem. Duś 1 minutę. W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek z szczyptą soli ubij pianę. Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wylej na szpinak posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż około 20 minut. Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki Wytnij gniazdka nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę. Gotowy omlet zsuń z talerza posyp pomidorami Omlet złóż na pol, natychmiast podawaj. wierzch posyp osmażonym boczkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak