Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana dynia

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
ocet winny 1 szkl
woda 1/2 szkl
cukier 400 g
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat 5 szt
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
sok z pomarańczy 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana dynia

Dynię obrać, usunąć pestki a miąższ pokroić w drobną kostkę, które wrzucić do zagotowanego octu razem z cukrem i trzymać na ogniu ok. 3-4 min.
Następnie wodę zagotować razem z goździkami, solą, sokiem i skórką z pomarańczy, gotować ok. 10min. i wlać do dyni, gotować kolejne 3-4 min i wyjąć dynię łyżką cedzakową. Włożyć do słoiczków a marynatę zagotować, lekko odparować i zalać dynię.
Słoiczki szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 09.05.2013 14:24
Świetny przepis
Wafelek2601 02.10.2012 11:10
Super
Motorek 10.08.2012 09:45
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak