Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ziemniaczane z mięsem i zielonym groszkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mięso 250 g
groszek konserwowy 1/2 puszki
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
czosnek do smaku
pieprz do smaku
curry do smaku
chili do smaku
olej do smażenia
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ziemniaczane z mięsem i zielonym groszkiem

Ziemniaki ugotować, utłuc lub zmielić w maszynce - ja wykorzystuje pozostałe z dnia poprzedniego.
Mięso zmielić lub użyć już mielonego, podsmażyć na oleju z przyprawami.
Wymieszać wystudzone mięso z ziemniakami, dodać koperek i przyprawić dosyć wyraźnie, po wystudzeniu się masy dodać jedno jajko i wymieszać. Gęstość masy zależy od gatunku ziemniaków, jeżeli jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki lub bułki tartej. Z masy uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu do zrumienienia.

Podawać z lekką surówką - danie proste, szybkie i bardzo sycące
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita26 26.01.2012 09:08
mniam mniam
Jodaj 20.01.2012 09:22
oj takim to się poje :) super :)
treonina 16.01.2012 11:44
fajne macie pomysły!
caralajna 16.01.2012 09:48
cały obiad w jednym kotlecie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak