Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 25 dkg
mąka 30 dkg
jaja 4 sztuki
cytryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
olej 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Olej, cukier i żółtka utrzeć. Cytryny sparzyć, zetrzeć z niej skórką, dodać ją do masy. Wycisnąć sok z cytryny, przelać go do szklanki i dodać tyle przegotowanej zimnej wody, aby w sumie było pół szklanki. Masę ucierać dodając po łyżce płynu. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywną pianę z białek. Dobrze wymieszać, upiec w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.02.2014 09:17
fajna babka
caralajna 28.08.2013 07:21
smaczne ciasto
IZABELA29 07.05.2013 09:26
babka jest pyszna więc rób i dodawaj zdjątko :)
ben-ka 06.05.2013 09:20
też robię ciasta na oleju są dłużej świeże,bardziej wilgotne.
Krystyna32 26.01.2013 08:53
pycha
Kas2 29.09.2012 23:58
po prostu pyszna!
Andysz 19.07.2012 08:44
mniam mniam;)
barbara11561 06.07.2012 00:20
pyszna
Anna152 27.05.2012 20:54
jest swietna
mirosława4 20.05.2012 17:17
smaczna
Miki 19.05.2012 23:46
super
Motorek 13.05.2012 11:09
smaczna
Jolanta14 20.02.2012 17:37
bardzo lubię:)
Seba 23.01.2012 12:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak